İNTERMEZZO

Herşey geçiştir. Herşey geçicidir. Yaşamın melodileri ara nağmeleriyle birbirine bağlanır. Yaşam bazen bağlantılarda gizlidir.

Dienstag, 11. Januar 2011

Süper İslam Kahramanları ve Obama


Artık İslam dünyasının da süper kahramanları var!

Dünya çapında İslam dinine bağlı olan toplulukları simgeleyen süper kahramanlardan oluşan bir çizgi roman, bu günlerde dünyaya ün salmış durumda.

Hatta Amerikan Başkanı Obama bile bu çizgi romanın sıkı takipçilerinden olduğunu itiraf etti.

Çizgi romanın kahramanları çeşitli İslam ülkelerinden gelmiş 99 kahramanı temsil ediyorlar ve aslında Allahın 99 adını sembolize ediyorlar. Bu yüzden de çizgi romanın ismi “The 99” . Bu adlar örneğin, “Yegane” “Herşeye Kaadir” “Herşeyi Bilen” “Merhametli” “Yaşam Bahşeden” veya “Misliye Mukabele Eden” gibi adlar.

Çizgi romanın yaratıcısı, Amerika’da yaşayan 1971 Kuweyt doğumlu Naif Al-Mutawa. Mutawa şu sorudan yola çıktığını anlatıyor: “Neden bizim çocuklarımız X-Men, Superman veya Spiderman okumak zorunda kalsınlar? Biz, kendi kültürümüzle, kendi düşünce tarzımız ve kendi dünya görüşümüzle daha iyi bağdaşan kahramanlar yaratamaz mıyız?” Bu soruya, yine kendisi “elbette” cevabını veriyor ve böylece 2006 senesinde “The 99” doğmuş oluyor.

Bu çizgi romanda, kötülüklerle savaşan ve Allahın 99 adından her birini bünyesinde barındıran 99 kahraman olduğu bildiriliyor.

Bu kahramanlardan bazıları örneğin, Suudi Arabistan doğumlu bir adele paketi Cabbar ( Muktedir) , bir diğeri Arap Emirliklerinden gelme, gerçeğin ışığını tanıyan Noora (Işık) , yine bir başkası Güney Afrika’dan Bari (Şifa Veren) veya Pakistan’dan (Yol Gösteren) Hadya. Kahramanlar erkek olduğu gibi aralarında kadınlar da var.

AL-Mutawa çizgi romanın kalitesi konusunda çok titiz ve X-Men, X-Force gibi çizgi serilerinde çalışmış Fabian Nicieza ile birlikte çalışıyor. Ayrıca Spiderman, Hulk, Batman, Superboy gibi çizgi romanların ressam ve grafikçileri Dan Panosian, John McCrea, James Hodgkins ve Monica Kubina gibi tecrübeli kişiler de resimlerin hazırlanmasında görev alıyorlar.

Romanda olaylar, 1258 de Moğolların Bağdat’ı işgali, 800.000 müslümanı öldürmesi ve başka birçok hazineler gibi o zamanlar Bağdat’ın meşhur kütüphanesinde mevcut milyonu aşan eseri yoketmesi ile başlıyor. Ama küçük bir kütüphaneci grup kütüphanedeki 99 değerli taşı kaçırmayı başarıyor. Bu taşların olağanüstü gücü daha sonra 99 kahramana geçiyor ve onlar da, dünya üzerindeki barışı sağlamak üzere harekete geçiyorlar.

Çizgi romanın kritikçileri de var. Örneğin kadın kahramanların prototip olması, erkek kahramanlar gibi etnik çeşitlilik göstermemesi eleştiriliyor. Ayrıca böyle bir romanın muhafazakar islami ülkelerde ne gibi tepki göreceği de merakla beklenmiş ama özellikle Suudi Arabistan ‘da herhangi aşırı bir tepki görülmemiş.Ayni tereddüt Endonezya için de yaşanmış ama roman şimdiden orada da başarı göstermekteymiş.

ABD’de çoktan tutulmuş durumda olan romanın, batının değerleriyle orta doğunun değerlerini birleştirmek gibi bir misyonu varmış. Yaratıcısı Al-Mutawa’nın Massachusetts’deki Tuffs University’den psikoloji, İngilizce Edebiyatı ve Tarih dallarında üç diploması olduğu düşünülürse, böyle bir misyona soyunması anlaşılabilir. Mutawa ayrıca çeşitli Arap ve İngiliz gazetelerinin yazarı olup, Kuweyt savaşı esirleri ve New-York’da işkence mağdurları ile de psikolog olarak çalışmış biri. Bunlardan başka kendisi yazdığı bir kitaptan ötürü Unesco’dan da ödül almış.

Resim ve karikatürlere karşı İslam dünyasının hassasiyeti bilinmekle birlikte, çizgi romanın en muhafazakar İslam ülkelerinde bile aforoza uğramayıp, tersine başarı kazanıyor olması, bütün bu ülkelerdeki genç müslüman nüfusunun etkisine bağlanıyor.

Anlaşılan başarılı bir iş adamı olan Mutawa, yayınevinde 500 kadar kişi çalıştırıyor ve bu girişimiyle herhalde, İslamın üzerine özellikle 11 Eylül ‘den ve dünyanın çeşitli şehirlerinde yaşanan terör olaylarından sonra düşen terör gölgesinin, dünya çapında değiştirilmesine katkıda bulunmaya çalışıyor.



Alıntılar: Arte TV, heise online

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen