İNTERMEZZO

Herşey geçiştir. Herşey geçicidir. Yaşamın melodileri ara nağmeleriyle birbirine bağlanır. Yaşam bazen bağlantılarda gizlidir.

Montag, 12. März 2012

Tecavüz, Hak ve İmaj





Yine bir hayvana tecavüz olayı!

Kimbilir belki de her gün, hangi kuytu köşede, hangi gözlerden uzak mekanda tekrarlanıp duran, onlarca, yüzlercesinden biri.

Tatsız bir konu, görenlerin görmek istemiyeceği, okumak istemiyeceği, günlük yaşamına dahil etmektense, yok saymak isteyeceği berbat bir konu!



Tekniğin alabildiğine geliştiği, insanların dünyanın bir ucundan diğer ucuna yüz yüze konuşabildiği, kısacık saatler içinde akıl almaz mesafelerin aşılabildiği, parası çok ya da az herkesin cebinde ya da çantasında çeşitli boylarda cep telefonlarının, dizüstülerin mutlaka bulunduğu günümüzde; ilkelliğin, cehaletin, hastalık boyutlarındaki yaşam saygısızlığının yeni bir örneği daha.

“Tecavüz” kelimesinin sözlük anlamı, “namusuna saldırma” “başkasının hakkına el uzatma” şeklinde veriliyor.
Yani kelimenin anlamı içinde “saldırı” ve “başkasının hakkını almak” anlamlarını barındırıyor.

“Namus” insan toplumunun bir kavramı olduğundan, bir hayvanın namusundan söz etmek yerinde olmayacağından, geriye “saldırı” ve “hak” anlamları kalıyor ki, bir hayvana karşı yapılan tecavüz olayının “saldırı” ve “hak ihlali” olduğu, açık bir gerçektir.

Bir insanın, zeka kapasitesi, kurnazlığı, alet kullanmaktaki ustalığı gibi çeşitli imtiyazları ile, bir hayvanın doğanın verdiği silahlarını kolaylıkla alt edebileceği ortada. Hayvan, insanın karşısında zayıfi müdafaasız, çaresiz. Böyle olunca da, ona saldırmak, haklarını gaspetmek , onun yaşamını hiçe saymak kolay bir iş insan için. Hayvanın müdafaasız konumunu kavrayıp, haklarını korumak, ancak başka yaşamlara saygı duyan, vicdan sahibi insanların yapabileceği bir şey. Çevremize baktığımızda, böyle insanların ne yazık ki çoğunlukta olmadığını gözlemliyoruz.

İşte bunun için kuvvetli yasalar, kurallar gerekli hayvanların yaşam hakkını koruyabilmek için.

Hayvanlarla seks ilişkileri, asırlar boyunca toplumlar tarafından kabul görmemiş bir olgudur. Günümüzde de birçok ülkeler, hayvanlara tecavüz edenleri hapisle cezalandırıyorlar. Bunun bütün dünyaya yayılması, hayvanların hakları konusunda duyarlılığın artması ile mümkün olur ancak. Hoş görmemek, görmezden gelmemek, “bana ne” dememek, böyle olayları olağan saymamak, üstünü örtmemek, yapılanın yanlışlığını görmek ve göstermek, toplumdaki algının değişmesine çalışmak gerekir.

Yazının başında sözünü ettiğimiz olayda da, bunu yapmaya çalıştı bir hayvansever Bafra’da. Tesadüfen şahit olduğu olayı görmezden gelmedi, polise şikayette bulundu, olayın mahalli gazetede haber olarak çıkmasını sağladı
.
İşin en şaşırtıcı yanı ise, haberi okuyan bazı kişilerin, olaya değil de, olayın haber yapılmasına tepki göstermeleri oldu.

Neden böyle birşey haber yapılıyormuş, Bafra’nın imajı zarar görecekmiş! Herkes Bafra’da böyle insanlar yaşıyor zannedecekmiş.

Önemli olan yanlış ve kötü işler değil, önemli olan imaj!

Görüntü güzel olsun da, örtünün altında cerahat toplanmış olmasının ziyanı yok.

Kaldı ki, iyi insanlar da, kötü insanlar da, doğru davrananlar da, yanlış davrananlar da her yerde, her şehirde, her ülkede var. Sadece Bafra’da değil.

Ve aslında bir şehrin, bir yerleşim yerinin imajı, orada yaşayanların yanlışlıklarla mücadele ettikleri oranda düzelir, güzelleşir
.
Hayvan hakları diyenlerin, hayvanların doğru muamele görmesi için çalışanların işi zor vesselam.
Sadece hayvanlara kötülük edenlerle değil, eğriyle doğruyu birbirine karıştıranlarla da mücadele etmeleri gerekiyor.

Sadece hayvan yaşamını hiçe sayanlara değil, kötülükleri yok saymakla yok olacağını zannedenlere de dert anlatmak zorundalar.

Bulundukları yerlerde, hayvan hakları için didinip duran bu yorgun savaşçıları kutlamak, çabalarını alkışlamak ve onları yüreklendirmek gerek.

Umarız sayıları artar ve bir çığ gibi büyür faaliyetleri.

Hayvanlara karşı yapılan haksızlıkların, işkencelerin, tecavüzlerin, vicdansızlıkların altında kalıp yokolduğu kocaman bir çığ.

Olayın gazete linki:

http://www.bafrahaber.com/haberdetay/33007/Hayvanseverden-Kopege-Tecavuz-iddiasi.html

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen